Bucurestiul este cel mai mare si cel mai important oras al tarii, un oras cunoscut candva sub denumirea de „Micul Paris”, datorita arhitecturii sale elegante. Bucurestiul este un oras cu adevarat uimitor datorita cladirilor sale bizantine, datorita bisericilor construite in secolele al XVI-lea, al XVII-lea si al XVIII-lea.
De-asemenea orasul are si mai multe conace construite in stilul Art Nouveau si impresioneaza de-asemenea prin fatadele neoclasice spectaculoase au supravietuit cutremurelor, razboiului si, mai tarziu, comunismului.
Exista multe locuri frumoase de vazut si de lucruri de facut in capitala Romaniei, iar in continuare veti descoperi cele mai frumoase atractii ale Bucurestiului.
Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului este una dintre atractiile turistice de top din Bucuresti. Este a doua cea mai mare cladire administrativa din lume (dupa Pentagon), un este o cladire colosala atat ca dimensiuni cat si din punct de vedere arhitectural; este o cladire care pretinde, de asemenea, titlul de cea mai grea cladire din lume.
Cu peste 3.000 de camere si o suprafata de 330.000 de metri patrati si construiti cu marmura si otel, aceasta cladire a fost numita initial Casa Poporului de catre vizionarul sau, dictatorul Nicolae Ceausescu, care a folosit-o ca resedinta a familiei sale, dar si ca sediu al guvernului sau.
Pentru a construi aceasta uimitoare cladire, Ceausescu a distrus lacasuri de cult, ateliere, fabrici, parcuri, o parte din orasul vechi si cartiere intregi. Peste 20.000 de muncitori si 700 de arhitecti au lucrat la proiectul si constructia opulentului palat in stil neoclasic pe o perioada de 13 ani, din 1985 pana in 1997.
Inca neterminata astazi, o mica portiune gazduieste sediul parlamentar al Romaniei si Muzeul National de Arta Contemporana.
Piata Revolutiei
Piata Revolutiei si-a castigat numele dupa ce a stabilit scena ultimelor minute de putere ale dictatorului Nicolae Ceausescu in Romania. La 21 decembrie 1989, aici s-a produs o lovitura de stat cu ajutorul unei multimi de peste 100.000 de romani, care a fortat liderul partidului comunist sa fuga, schimbandu-se astfel cursul istoriei tarii.
Pana la acea data, piata centrala era cunoscuta sub numele de Piata Palatului, datorita apropierii sale de Palatul Regal, care este actualul sediu al Muzeului National de Arta.
Alte cladiri istorice se afla in apropiere, sunt Palatul Senatului, Ateneul Roman si Athenee Palace Hilton Bucuresti. Piata Revolutiei este cunoscuta si pentru monumentul dramatic al renasterii. Inaltat in 2005, acesta include numele celor 1.058 victime ale revolutiei sangeroase si o statuie de bronz a lui Iuliu Maniu, premierul roman incarcerat de partidul comunist.
Arcul de Triumf
Finalizat in 1878, primul Arcul de Triumf din Bucuresti a fost realizat din lemn si dedicat soldatilor romani care au luptat in primul razboi mondial. In 1936, a fost reconstruit in granit si proiectat de arhitectul Petre Antonescu la o inaltime de 27 metri. Arcul este impodobit cu sculpturi are au fost create de catre unii dintre cei mai notabili sculptori romani, printre care Ion Jalea si Dimitrie Paciurea.
Pana in prezent, isi continua sa-si serveasca scopul de a fi punctul central al paradelor militare. Soldatii romani marsaluiesc sub el la evenimente mari, inclusiv in fiecare 1 decembrie, care este sarbatoarea nationala a tarii, sau mai simplu spus Ziua Nationala a Romaniei.
Muzeul National de Arta al Romaniei
Muzeul National de Arta al Romaniei este gazduit in fostul Palat Regal si este principalul muzeu de arta al tarii, gazduind cea mai completa colectie de arta romaneasca din lume, inclusiv arta medievala si moderna.
Infiintat in 1948, muzeul este de asemenea locul in care Colectia Regala, inclusiv arta romaneasca si europeana datand din secolul al XV-lea, poate fi admirata. Peste 100.000 de lucrari se afla in diferitele sali, inclusiv tablouri ale celor mai celebri artisti ai tarii, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu si Gheorghe Tattarescu.
Colectia moderna romaneasca are sculpturi de Milita Petrascu si Dimitrie Paciurea. O camera este dedicata lui Constantin Brancusi, unul dintre cei mai influenti sculptori ai secolului XX.
Muzeul National de Istorie a Romaniei
Muzeul National de Istorie a Romaniei este amplasat intr-o atractiva cladire neoclasica, construita initial pentru serviciul postal romanesc. Din 1970, cele 60 de camere ale muzeului au afisat cele mai fascinante exponate istorice ale tarii, care dateaza din preistorie pana in timpurile moderne.
Cea mai mare expozitie permanenta este o replica uriasa a coloanei Traian din secolul al II-lea, construita in cinstea imparatului roman Traian, care a invins vechile triburi dacice ale Romaniei.
Mii de obiecte de aur si artefacte neolitice, inclusiv bijuterii care dateaza din epoca geto-dacilor, pot fi gasite in Trezoreria Romaniei. Sunt expuse permanent bijuteriile regalitatii romanesti, inclusiv piese uimitoare de smarald realizate pentru regina Maria, care a fost sotia regelui roman Ferdinand.
De asemenea, aici sunt artefacte din aur din comorile Pietroasele din secolul al IV-lea. A fost odata considerata cea mai valoroasa colectie de comori din lume inainte ca mormantul lui Tutankhamen sa fie dezgropat.
Centrul vechi al capitalei
Centrul vechi este una dintre primele asezari din Bucuresti, unde structurile dateaza din secolele XV si XVI. De-a lungul secolelor, a fost sediul printilor romani, un centru pentru comert, un loc de inchinare si o rascruce de drumuri pentru calatori.
De asemenea, a reusit sa supravietuiasca lui Ceausescu in anii 1980, distrugand o cincime din oras pentru a-si construi viziunea asupra unei noi capitale socialiste. Cu toate acestea, in timp ce multe cladiri istorice au fost restaurate galant, inca exista alte proprietati care isi asteapta faceliftul.