De-ce-trebuie-sa-includem-iaurtul-in-dietaEi bine, trebuie mentionat faptul ca iaurtul este un produs lactat foarte hranitor, si poate avea un numar uimitor de beneficii pentru sanatate.

Unele persoane au facut acest lucru, altele inca se gandesc daca sa o faca sau nu, insa cu siguranta ar trebui sa includa iaurtul in dieta.

Ei bine, trebuie mentionat faptul ca iaurtul este un produs lactat foarte hranitor, si poate avea un numar uimitor de beneficii pentru sanatate.

S-a constatat de exemplu ca poate reduce semnificativ riscul osteoporozei si a bolilor de inima, dar are un rol important si in ceea ce priveste gestionarea greutatii. Veti afla mai multe detalii despre beneficiile iaurtului in continuare!

Beneficii uimitoare ale iaurtului

In afara de faptul ca are un rol important in ceea ce priveste reducerea riscului bolilor de inima, a osteoporozei, si ca are rol important in gestionarea greutatii, iaurtul are si alte beneficii.

Este bogat in substante nutritive importante

Iaurtul contine o parte din aproape fiecare nutrient de care are nevoie corpul dvs. Este renumit datorita faptului ca are in compozitie mult calciu, un mineral necesar pentru dinti si oase sanatoase. Doar o ceasca ofera 49% din necesarul zilnic de calciu.

De asemenea, este bogat in vitamine B, in special vitamina B12 si riboflavina, ambele putand proteja impotriva bolilor de inima si a anumitor defecte congenitale ale tubului neural.

O ceasca ofera de asemenea, 38% din necesarul zilnic de fosfor, 12% magneziu si 18% potasiu. Aceste minerale sunt esentiale pentru mai multe procese biologice, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, a metabolismului si a sanatatii oaselor

Un nutrient pe care iaurtul nu il contine in mod natural este vitamina D, dar este in mod obisnuit imbogatit cu ea. Vitamina D promoveaza sanatatea oaselor si a sistemului imunitar si poate reduce riscul unor boli, inclusiv boli de inima si depresie.

Este bogat in proteine

Iaurtul ofera o cantitate impresionanta de proteine, cu aproximativ 12 grame la 200 grame. S-a demonstrat faptul ca proteinele sustin metabolismul prin cresterea energiei sau a numarului de calorii arse pe parcursul zilei.

Obtinerea de suficiente proteine ​​este de asemenea importanta pentru reglarea poftei de mancare, deoarece creste productia de hormoni care semnaleaza plenitudinea. Poate reduce automat numarul de calorii pe care le consumati in general, ceea ce este benefic pentru controlul greutatii.

Intr-un studiu, subiectii care au gustat iaurt au fost mai putin infometati si au consumat cu 100 de calorii mai putine la cina, comparativ cu cei care au mancat gustari cu proteine ​​mai mici, cu aceeasi cantitate de calorii.

Efectele de promovare a plenitudinii iaurtului sunt si mai proeminente daca mancati iaurt grecesc, care este un soi foarte gros care a fost tensionat. Este mai bogat in proteine ​​decat iaurtul obisnuit, oferind 22 de grame pe 200 de grame.

S-a demonstrat ca iaurtul grecesc influenteaza controlul poftei de mancare si intarzie sentimentele de foame mai mult decat iaurtul obisnuit cu mai putine proteine.

Este benefic pentru sanatatea digestiva

Unele tipuri de iaurt contin bacterii vii sau probiotice, care sunt deosebit de benefice pentru sanatatea digestiva. Unele tipuri de probiotice gasite in iaurt, cum ar fi Bifidobacteria si Lactobacillus, s-au dovedit a reduce simptomele incomode ale sindromului intestinului iritabil (IBS), care este o tulburare comuna care afecteaza colonul.

Un studiu a facut ca pacientii cu IBS sa consume in mod regulat lapte fermentat sau iaurt care continea Bifidobacterii. Dupa doar trei saptamani, au raportat imbunatatiri in balonare si frecventa scaunelor – efecte observate si dupa sase saptamani.

Un alt studiu a constatat ca iaurtul cu Bifidobacteria a imbunatatit simptomele digestive si calitatea vietii legate de sanatate in randul femeilor care nu aveau o afectiune digestiva diagnosticata.

Poate sa va intareasca sistemul imunitar

Consumul de iaurt, mai ales daca contine probiotice in mod regulat, va poate intari sistemul imunitar si va poate reduce probabilitatea de a contracta o boala. S-a demonstrat de-asemenea si faptul ca probioticele sunt eficiente pentru ca reduc inflamatia, care este legata de mai multe afectiuni de sanatate, incepand de la infectii virale pana la tulburari intestinale.

Cercetarile arata ca, in unele cazuri, probioticele pot contribui, de asemenea, la reducerea incidentei, duratei si severitatii racelii obisnuite. Mai mult, proprietatile de imbunatatire a imunitatii iaurtului se datoreaza partial magneziului, seleniului si zincului, care sunt urme de minerale cunoscute pentru rolul pe care il joaca in sanatatea sistemului imunitar.

Iaurturile imbogatite cu vitamina D pot spori sanatatea imuna si mai mult. Vitamina D a fost studiata pentru potentialul sau de a preveni boli precum raceala obisnuita si gripa.

Poate proteja impotriva osteoporozei

Iaurtul contine cateva substante nutritive cheie pentru mentinerea sanatatii oaselor, inclusiv calciu , proteine, potasiu, fosfor si, uneori, vitamina D. Toate aceste vitamine si minerale sunt utile in special pentru prevenirea osteoporozei, o afectiune caracterizata prin slabirea oaselor, frecventa la varstnici.

Persoanele cu osteoporoza au o densitate osoasa scazuta si prezinta un risc mai mare de fracturi osoase. Cu toate acestea, cercetarile arata ca consumul zilnic a cel putin trei portii de alimente lactate cum ar fi iaurtul, poate contribui la conservarea masei osoase si a rezistentei.

Poate promova gestionarea greutatii

Iaurtul are mai multe proprietati care pot ajuta la gestionarea greutatii. Pentru inceput, are un continut ridicat de proteine, care functioneaza impreuna cu calciu pentru a creste nivelul hormonilor care reduc pofta de mancare, cum ar fi peptida YY si GLP-1. Mai multe studii au descoperit ca consumul de iaurt este asociat cu greutatea corporala mai mica, procentul de grasime corporala si circumferinta talie.

Unele cercetari au scos in evidenta faptul ca aportul de produse lactate cu continut ridicat de grasimi, inclusiv iaurtul, poate reduce incidenta obezitatii. Acest lucru este contrar a ceea ce se credea anterior despre aportul de grasimi si cresterea in greutate.

Alte studii au descoperit ca cei care mananca iaurt tind sa manance mai bine in general, comparativ cu cei care nu mananca. Acest lucru se datoreaza partial continutului sau ridicat de nutrienti, comparativ cu continutul sau caloric destul de scazut