Balonarea este distensia (proeminenta) abdomenului, de cele mai multe ori este insotita de un sentiment inconfortabil de plenitudine sau de strangere.
Foarte important de mentionat este faptul ca in ciuda faptului ca poate face ca stomacul sa para mai mare decat de obicei, si imbracamintea sa se simta stransa in jurul taliei, balonarea nu este cauzata de grasimea abdominala in exces.
Cel mai adesea apare dupa ce ati mancat o masa bogata, dar este de asemenea, asociata cu intoleranta la gluten, acumularea de gaze digestive, sau daca va aflati in perioada delicata a lunii (valabil doar pentru femei), acumularea de lichide in timpul perioadei.
Prevenirea sau ameliorarea eficienta a senzatiei de balonare abdominala depinde de cauzele care au provocat aparitia acesteia.
In cele mai multe cazuri, senzatia de balonare poate fi prevenita adaoptand unele masuri cum ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare sau administrarea de medicamente pentru prevenirea sau ameliorarea gazelor.
Cauzele balonarii
In cele mai multe cazuri, senzatia de balonare este legata de obiceiurile alimentare ale oamenilor, sau de anumite alimente si bauturi care provoaca acumularea gazelor in sistemul digestiv.
Amintim aici urmatoarele gaze: dioxid de carbon, oxigen, azot, hidrogen si, uneori, metan sau sulf (care este responsabil pentru neplacutele miros la eliberarea gazului).
Sunt sanse foarte mari sa simtiti acea senzatie neplacuta de balonare atunci cand mancati prea mult, cand mancati prea repede (nu ii oferiti stomacului timpul necesar pentru a recunoaste semnalele de plinatate (satietate).
De-asemenea, atunci cand mancati alimente care au un continut bogat de fibre, cum ar fi cerealele si alte alimente, va puteti confrunta cu aceasta stare neplacuta de balonare, dar asta nu este tot.
Chiar si consumul de alcool, intoleranta la lactoza, inghitirea aerului sau chiar si constipatia, pot fi factori care sa duca la aparitia senzatiei de balonare.
Unele persoane care sunt sensibile la gluten (o proteina care se gaseste in grau si alte boabe) sau care au boala celiaca pot fi predispuse la balonare, la fel ca si persoanele care se confrunta cu sindromul intestinului iritabil (IBS).
Fluctuatiile hormonale care isi fac aparitia in timpul menstruatiei la femei, este posibil sa afecteze nivelul lichidelor din organism. Balonarea este frecventa in timpul perioadei unei persoane, si este un simptom cheie al sindromului premenstrual.
Simptome ale balonarii
Cel mai frecvent semn distinctiv al balonarii este vizual: stomacul tau va parea sa „iasa” si sa arate rotunjit, iar pielea regiunii tale abdominale se poate simti intinsa si incordata.
Balonarea abdominala poate interfera chiar si cu modul in care imbracamintea ta se potriveste in jurul taliei, uneori vei fi in situatia in care vei dori sa-ti slabesti centura, sa desfaci butonul de sus al pantalonilor sau sa iti schimbi pantalonii.
In functie de cauza, balonarea poate fi insotita de disconfort, marait de stomac sau zumzet, greata sau gaze (flatulenta si / sau eructatie).
Prevenirea balonarii
Cel mai eficient mod de a face fata balonarii este prin schimbarea dietei si a stilului de viata. Daca puteti identifica comportamentul alimentar care cauzeaza balonarea burtii, le puteti evita si preveni in mod eficient balonarea.
Pentru a preveni balonarea este important sa nu mancati prea mult la o masa, este important sa mestecati incet si sa savurati fiecare muscatura.
De-asemenea, evitati sucurile carbogazoase si apa carbogazificata, evitati alimentele prajite grase si inlocuitorii zaharului sau alte alimente la care aveti alergie sau sensibilitate. De-asemenea, este important sa adaugati incet fibrele la dieta.
Tratament
Atunci cand in ciuda eforturilor depuse pentru a preveni balonarea, o experimentati oricum, exista medicamente fara prescriptie medicala (OTC) care pot calma umflarea si usura disconfortul. Discutam aici despre antiacide, probiptice, tablete de carbune activat, si nu numai.
Cand sa mergeti la doctor
Balonarea este in anumite situatii ,un semn al unei probleme medicale grave. Cu toate acestea, este foarte important sa aveti la cunostinta faptul ca balonarea cronica si care nu raspunde modificarilor obiceiurilor alimentare sau tratamentelor OTC, in anumite cazuri este asociata cu anumite boli si afectiuni.
Balonarea, care este insotita de dureri abdominale, scaune sangeroase, diaree persistenta sau varsaturi, poate fi un semn al unui numar de boli si afectiuni grave, inclusiv cancerul de colon, obstructie intestinala, boala celiaca, si sindromul de colon iritabil (IBS).
Daca observati ca sunteti frecvent sau in mod constant balonat sau ca deveniti balonat dupa ce ati mancat anumite alimente – in special cele care contin grau sau lactate, faceti o programare la medicul dvs.