De-ce-are-loc-ejacularea-prematuraEjacularea prematura pe tot parcursul vietii este atunci cand o persoana se confrunta cu ejaculare prematura in timpul tuturor experientelor sexuale.

Ejacularea prematura (PE), uneori cunoscuta sub numele de ejaculare rapida, este aceea care apare atunci cand orgasmul cu eliberare de sperma are loc inainte de actul sexual sau la mai putin de un minut dupa inceperea actului sexual. Ejacularea prematura poate aparea in timpul preludiului, in timpul actului sexual sau al altor forme de activitate sexuala.

Aproximativ de la 4% pana la 39% dintre barbati vor experimenta ejaculare prematura in timpul vietii. Este o disfunctie sexuala foarte frecventa. Cu toate acestea, daca se intampla frecvent, poate deveni o problema psihologica mai mare.

Stigmatul care inconjoara afectiunea poate duce la stres si anxietate pentru multe persoane cu ejaculare prematura, deoarece considera ca poate interfera cu placerea lor sau cu placerea partenerului lor.

In 1970, prima definitie medicala a ejacularii premature a „incapacitatea de a intarzia ejacularea suficient de mult pentru ca partenerul sau sa ajunga la orgasm in 50% din incercarile de act sexual”. Pana in anii 1980, trebuie precizat ca ejacularea prematura a fost clasificata ca fiind incapacitatea de a controla ejacularea, iar in ultimii ani a fost clasificata ca un amestec de mai multe definitii.

Disfunctiile sexuale sunt clasificate ca orice tip de problema care impiedica o persoana sa se bucure de sex si sa le afecteze existenta. Cand materialul seminal este expulzat din corp, se activeaza o contractie ritmica care provoaca spasme care duc la ejaculare.

Aceasta expulzare este placuta, si ceea ce stim cu totii ca un orgasm. Intr-o ejaculare, apar 10 pana la 15 contractii.

Simptome de ejaculare prematura

Ejacularea prematura poate fi pusa in doua categorii – pe tot parcursul vietii (primara) si dobandita (secundara). Ejacularea prematura pe tot parcursul vietii este atunci cand o persoana se confrunta cu ejaculare prematura in timpul tuturor experientelor sexuale.

Ejacularea prematura dobandita este atunci cand ejacularea a fost normala, dar brusc incepe sa se produca ejacularea prematura.

Simptomele ejacularii premature includ:

 • Putin control asupra ejacularii.
 • Temere de activitatea sexuala din cauza ejacularii precoce.
 • Sentimente de jena, vinovatie, frustrare si confuzie.

In timp ce PE nu are efecte secundare sau complicatii pe termen lung, poate duce la stres, probleme de relatie si probleme de fertilitate, deoarece poate deveni dificil pentru un cuplu sa conceapa un copil daca ejacularea are loc inainte de actul sexual.

Cauze

Controlul coloanei vertebrale, sistemul nervos periferic si controlul cerebral sunt esentiale pentru activarea ejacularii. Cauzele ejacularii precoce pot fi psihologice sau fizice.

 1. Cauze psihologice

Motivele psihologice pot fi cauza ejacularii precoce dobandite pentru unii oameni. Multe studii au analizat stresul si depresia ca fiind cauza sau rezultatul ejacularii precoce. Anxietatea activeaza sistemul nervos simpatic, ceea ce poate duce la ejaculare timpurie.

Efectele psihologice pot include de asemenea, traume sau cunostinte sexuale slabe care induc anxietatea. Alte tulburari sau probleme care pot afecta raspunsul ejaculator al unei persoane sunt: stima de sine, vinovatia, umilirea, probleme de relatie sau alte probleme psihologice.

Pentru unii barbati, disfunctia erectila poate fi legata de ejaculare prematura. Daca cineva este ingrijorat de performantele sale in timpul sexului, anxietatea poate duce la ejaculare rapida.

 1. Cauze fizice

Nivelurile scazute de testosteron au fost legate de PE in unele studii, cu toate acestea, nu exista dovezi concrete ca aceasta este cauza finala a disfunctiei sexuale. Testosteronul joaca un rol critic in sex, in special in libidou. Prolactina scazuta este un alt motiv pentru care PE poate afecta oamenii, deoarece este asociata si cu anxietatea.

Studiile au aratat o corelatie intre hipertiroidism si PE. Multi oameni care sufera de tulburari ale hormonului tiroidian se confrunta, de asemenea, cu o anumita forma de disfunctie sexuala.

Alte probleme fizice care pot afecta ejacularea prematura includ:

 • Dezechilibru hormonal.
 • Dezechilibru al neurotransmitatorilor.
 • Infectie.
 • Inflamatie.
 • Trasaturi genetice.

Diagnostic

PE poate fi dificil de diagnosticat din cauza naturii subiective a timpului necesar pentru a ajunge la ejaculare in timpul activitatii sexuale. Cei mai multi oameni analizeaza tratamentul din cauza stigmatizarii si a stanjenirii care se leaga de aceasta problema.

Discutia cu un profesionist medical este cel mai bun mod de a diagnostica o problema pe termen lung. Furnizorul de asistenta medicala poate face un istoric medical si sexual si poate efectua teste de prostata si neurologice.

Daca un pacient viziteaza un medic, i se pot adresa urmatoarele intrebari:

 • De cat timp ai avut probleme cu ejacularea?
 • Cum au fost circumstantele cand au avut loc aceste incidente?
 • PE se intampla de fiecare data?
 • Exista probleme cu relatia ta?
 • PE se intampla in timpul masturbarii?
 • Exista probleme cu obtinerea unei erectii si intretinerea acesteia?

Tratament

Ejacularea prematura poate disparea singura in cateva saptamani sau luni – nu este intotdeauna o afectiune pe termen lung. Lucrand cu un profesionist medical sau terapeut, o persoana poate lucra pentru ameliorarea stresului legat de aceasta problema.

Psihoterapia ii poate ajuta pe pacienti sa isi recapete increderea, sa reduca anxietatea si stresul si sa invete sa comunice mai bine cu un partener.

O metoda de tratament este utilizarea tehnicilor de comportament: Prin oprirea actiunii actului sexual sau a activitatii sexuale, o persoana poate prelungi ejacularea. O persoana poate opri actiunea sexului si poate incepe din nou sa dureze mai mult.

Medicamentele prescrise, cum ar fi inhibitorii selectivi ai receptorilor de serotonina (ISRS) sau inhibitorii fosfodiesterazei, cum ar fi Viagra (sildenafil) – mai ales atunci cand sunt luati impreuna – pot fi eficienti pentru PE. Studiile au descoperit ca combinarea inhibitorilor fosfodiesterazei si terapia comportamentala este de succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *