Termenul „bio” sau organic, se refera la modul in care produsele agricole sunt cultivate si prelucrate, iar acest articol va prezinta unele informatii foarte utile cu privire la acest subiect.
Modul in care alimentele dvs. sunt cultivate sau crescute poate avea un impact major asupra sanatatii dvs. mentale si emotionale, precum si asupra mediului.
Alimentele organice au adesea in compozitie substante nutritive mai benefice (cum ar fi printre altele antioxidantii), in comparatie cu alimentele care au fost cultivate in mod conventional, iar persoanele care au alergii la anumite alimente, sau la diferite substante chimice sau conservanti, este foarte posibil sa simta faptul ca simptomele lor se diminueaza sau dispar cand consuma numai alimente organice.
Organic inseamna fara pesticide?
Este foarte important sa aveti la cunostinta faptul ca unul dintre principalele beneficii ale consumului organic este nivelul scazut de pesticide. Cu toate acestea, in ciuda credintei populare, fermele organice folosesc pesticide.
Diferenta este ca acestia folosesc numai pesticide derivate in mod natural, mai degraba decat pesticidele sintetice utilizate in fermele comerciale conventionale. Se crede ca pesticidele naturale sunt mai putin toxice, insa cu toate acestea, s-a constatat ca unele prezinta riscuri pentru sanatate, chiar daca sunt infinit mai mici decat cele ale pesticidelor sintetice.
Acestea fiind spuse, expunerea dvs. la pesticide daunatoare va fi probabil mai mica atunci cand mancati produse organice.
Beneficiile alimentelor BIO
Este foarte important sa cunoasteti ce avantaje au alimentele bio, iar acest articol va prezinta o parte din ele, deci merita sa cititi pana la final articolul!
-
Produsele organice contin mai putine pesticide
Substantele chimice, cum ar fi de exemplu fungicidele sintetice, erbicidele si insecticidele se folosesc pe scara larga in agricultura conventionala, iar reziduurile raman in alimentele pe care le consumam.
-
Alimentele organice sunt adesea mai proaspete, deoarece nu contin conservanti care sa le faca sa dureze mai mult
Produsele organice sunt uneori (dar nu intotdeauna, asa ca urmariti de unde provin) produse in ferme mai mici, mai aproape de locul in care sunt vandute, iar in majoritatea cazurilor, sunt mai proaspete.
Tocmai acesta este motivul datorita caruia multi sunt cei care cumpara alimentele bio de la agricultorii romani care vand in piete, decat sa cumpere de la supermarket.
-
Agricultura ecologica tinde sa fie mai buna pentru mediu
Practicile de agricultura ecologica pot reduce poluarea, dar acesta nu este singurul avantaj. De fapt, aceste practici printre altele mai pot conserva apa, mai pot reduce eroziunea solului, pot de-asemenea creste fertilitatea solului si nu in ultimul rand, pot folosi mai putina energie.
Agricultura fara pesticide sintetice este de asemenea, mai buna pentru pasarile si animalele din apropiere, precum si pentru persoanele care locuiesc aproape de ferme.
-
Animalelor crescute organic NU li se administreaza antibiotice, hormoni de crestere sau hrana cu subproduse animale
Hranirea subproduselor de animale creste riscul de boala a vacii nebune (ESB), iar utilizarea antibioticelor poate crea tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. Animalelor crescute organic tind sa li se ofere mai mult spatiu pentru a se deplasa si pentru a avea acces la exterior, ceea ce le ajuta sa le mentina sanatoase.
-
Carnea si laptele organic pot fi mai bogate in anumiti nutrienti
Rezultatele unui studiu european din 2016 arata ca nivelurile anumitor nutrienti, inclusiv acizii grasi omega-3, au fost cu pana la 50 la suta mai mari in carnea si laptele organic decat in versiunile crescute in mod conventional.
-
Alimentele organice nu contin OMG-uri
Organismele modificate genetic (OMG-uri) sau alimentele modificate genetic (GE) sunt plante al caror ADN a fost modificat in moduri care nu pot aparea in natura sau in incrucisarea traditionala, cel mai frecvent pentru a fi rezistente la pesticide sau pentru a produce un insecticid.