Ce-trebuie-sa-stim-despre-sexul-oralSexul oral implica utilizarea gurii, a buzelor sau a limbii pentru a stimula penisul (felatia), vaginul (cunnilingus) sau anusul (anilingusul) unui partener.

Sexul oral implica utilizarea gurii, a buzelor sau a limbii pentru a stimula penisul (felatia), vaginul (cunnilingus) sau anusul (anilingusul) unui partener. Penisul, testiculele si vaginul si zona din jurul vaginului sunt de asemenea numite, organele genitale sau zona genitala.

Cat de frecvent este sexul oral?

Sexul oral este practicat in mod obisnuit de adulti activi sexual. Mai mult de 85% dintre adultii activi sexual cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani au raportat ca au facut sex oral cel putin o data cu un partener de sex opus. Un sondaj separat realizat in perioada 2011-2015 a constatat ca 41% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani au raportat ca au facut sex oral cu un partener de sex opus.

Se pot raspandi BTS in timpul sexului oral?

Multe boli cu transmitere sexuala precum si alte infectii, pot fi raspandite prin sex oral. Oricine este expus unui partener infectat poate avea o boala cu transmitere sexuala in gura, gat, organe genitale sau rect.

Riscul de a obtine o BTS din sex oral sau de a raspandi o BTS la altii prin sex oral, depinde de mai multe lucruri, inclusiv: actele sexuale practivate, numarul actelor sexuale efectuate, si cat de comuna este BTS in populatia careia ii apartin partenerii sexuali.

Poate fi posibil sa obtineti unele boli cu transmitere sexuala in gura sau gat daca ii faceti sex oral unui partener cu o infectie genitala sau anala / rectala, in special daca ii faceti sex oral unui partener cu un penis infectat.

De asemenea, poate fi posibil sa obtineti anumite boli cu transmitere sexuala pe penis (si, eventual, vaginul, anusul sau rectul) prin contact oral cu un partener cu o infectie a gurii sau a gatului.

Mai multe boli cu transmitere sexuala care pot fi transmise prin sex oral se pot raspandi apoi in tot corpul (de exemplu, sifilis, gonoree si infectii intestinale). Anilingusul (sau sexul oral care implica anusul) poate transmite hepatita A si B, paraziti intestinali precum Giardia si bacterii precum E. coli si Shigella.

BTS se pot raspandi la un partener sexual chiar si atunci cand partenerul infectat nu are semne sau simptome. Daca sunteti infectat cu o boala cu transmitere sexuala, este posibil sa nu o stiti, deoarece multe BTS pot sa nu aiba simptome.

Sexul oral este mai sigur decat sexul vaginal sau anal?

Multe BTS se pot raspandi prin sex oral. Cu toate acestea, este dificil sa se compare riscurile exacte ale aparitiei BTS specifice din tipuri specifice de activitate sexuala. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca majoritatea persoanelor care fac sex oral, mai fac si sex vaginal sau anal.

De asemenea, putine studii au analizat riscurile de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala, altele decat HIV, de la a face sex oral pe vagin sau anus, comparativ cu a face sex oral pe penis.

Studiile au aratat ca riscul de a face HIV din relatiile sexuale orale cu un partener infectat (fie de a face sau de a face sex oral) este mult mai mic decat riscul de a face HIV din sexul anal sau vaginal cu un partener infectat. Acest lucru s-ar putea sa nu fie adevarat pentru alte boli cu transmitere sexuala.

Obtinerea HIV din sex oral poate fi extrem de scazuta, dar este greu de stiut riscul exact. Daca faceti sex oral, ar trebui sa va protejati. Expunerea repetata a sexului oral neprotejat la HIV poate reprezenta un risc considerabil de raspandire a altor boli cu transmitere sexuala pentru care riscul de raspandire prin sex oral nu a fost la fel de bine studiat.

Este posibil ca administrarea anumitor boli cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, in gat sa nu reprezinte o amenintare la fel de mare pentru sanatatea unei persoane infectate, precum obtinerea unei BTS in zona genitala sau rect. A avea aceste infectii in gat poate creste riscul de infectare cu HIV. Avand gonoree in gat, de asemenea, poate duce la raspandirea bolii in tot corpul.

Ce poate creste sansele de a oferi sau de a obtine o BTS prin sex oral?

Este posibil ca anumiti factori sa creasca sansele unei persoane de a face HIV sau alte boli cu transmitere sexuala in timpul sexului oral daca sunt expuse unui partener infectat, cum ar fi: o sanatate orala slaba, care poate include cariile dentare, boli ale gingiilor sau sangerarea gingiilor si cancer bucal; dar si prezenta ranilor in gura sau pe organele genitale.

Cu toate acestea, nu s-au facut studii stiintifice pentru a arata daca acesti factori cresc sau nu riscul de infectare cu HIV sau BTS din sexul oral.

Ce puteti face pentru a preveni transmiterea STD in timpul sexului oral?

Va puteti reduce sansele de a da sau de a obtine BTS in timpul sexului oral folosind prezervativul, barajul dentar sau alta metoda de bariera de fiecare data cand faceti sex oral.

Pentru a face sex oral pe penis, acoperiti penisul cu un prezervativ din latex nelubrat. Utilizati prezervative din plastic (poliuretan) daca dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra sunteti alergic la latex. Pentru sex oral pe vagin sau anus, folositi un baraj dentar.

De retinut

Daca sunteti activ sexual, ar trebui sa va testati in mod regulat pentru bolile cu transmitere sexuala si HIV si sa discutati cu partenerii dvs. despre bolile cu transmitere sexuala. Daca credeti ca ati putea avea boli cu transmitere sexuala, incetati sa mai faceti sex pana cand mergeti la medic si va testati, iar rezultatul este unul favorabil.