Este-recomandat-vaccinul-antigripal-in-timpul-sarciniiObtinerea unui vaccin antigripal reduce sansele de a va imbolnavi de virusul gripal. Daca prindeti virusul, reactia dvs. va fi probabil mai usoara

Multe femei care raman insarcinate se intreaba daca este recomandat vaccinul antigripal in timpul sarcinii, deoarece le este teama de gripa care le-ar putea pune viata si sarcina in pericol.

Despre vaccinul antigripal in timpul sarcinii vom discuta in continuare, deci toate femeile insarcinate sau cele care isi doresc sa ramana insarcinate ar fi indicat sa citeasca si sa distribuie acest articol.

Asadar, se recomanda ca gravidele sa fie vaccinate impotriva gripei in timpul sarcinii pentru a ajuta la protejarea impotriva cazurilor severe de gripa (gripa). Modificarile normale ale sistemului imunitar in timpul sarcinii pot creste riscul unei complicatii grave a gripei, care ar putea duce la spitalizare si, in unele cazuri, chiar la deces.

Cercetarile au aratat ca este sigur sa faceti vaccinul impotriva gripei in orice trimestru de sarcina, pentru a proteja atat gravida, cat si bebelusul de problemele de sanatate legate de gripa, in timpul si dupa sarcina.

Scopul vaccinului antigripal in timpul sarcinii

Vaccinul anual impotriva gripei (vaccinul) declanseaza sistemul imunitar sa produca anticorpi de protectie impotriva virusului gripal respirator contagios . Acest lucru va ajuta sa va reduceti sansele de a va imbolnavi.

In timpul sarcinii, corpul trece prin modificari ale sistemului imunitar, dar si ale inimii si plamanilor, care fac gravidele mai susceptibile la simptome severe si complicatii de la virusi precum gripa. In unele cazuri, imbolnavirea poate necesita spitalizare.

Chiar daca sunteti considerata o femeie insarcinata sanatoasa, corpul dvs. poate avea dificultati in lupta impotriva unei infectii gripale. Ati putea dezvolta probleme de respiratie, febra mare si alte complicatii grave.

Obtinerea unui vaccin antigripal reduce sansele de a va imbolnavi de virusul gripal. Daca prindeti virusul, reactia dvs. va fi probabil mai usoara daca ati fost vaccinata. De fapt, obtinerea unui vaccin antigripal in timpul sarcinii s-a dovedit ca reduce riscul unei persoane gravide de a fi internata cu gripa in medie cu 40%.

Importanta vaccinului antigripal

Gripa este mai probabil sa provoace boli grave la persoanele insarcinate decat la persoanele in varsta fertila care nu sunt insarcinate, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). CDC clasifica femeile insarcinate si cele care au nascut in ultimele doua saptamani, ca fiind expuse unui risc crescut de a dezvolta complicatii gripale.

Deoarece acestea prezinta un risc crescut, vaccinarea impotriva gripei este deosebit de importanta si foarte recomandata pentru majoritatea femeilor insarcinate. Cu toate acestea, exista cateva exceptii rare.

In plus fata de protejarea gravidelor impotriva gripei si a complicatiilor acesteia, administrarea unui vaccin antigripal in timpul sarcinii poate fi, de asemenea, utila in alte moduri, dupa cum urmeaza:

Protejeaza copilul impotriva gripei

Bebelusii prezinta un risc crescut de a face cazuri severe de gripa, dar nu pot primi vaccinul antigripal pana la varsta de 6 luni. Daca ingrijitorii unui bebelus sunt vaccinati impotriva gripei, este mai putin probabil ca bebelusul sa fie expus virusului.

In plus, atunci cand o persoana insarcinata primeste un vaccin impotriva gripei, ii transmite anticorpii bebelusului pentru a-l proteja de virus pana cand bebelusul poate fi vaccinat impotriva gripei.

Reduce riscul anumitor complicatii ale sarcinii

Persoanele insarcinate care sufera de gripa sunt mai susceptibile de a prezenta complicatii precum travaliul prematur si nastere, avort spontan si nastere mortala decat persoanele care nu se imbolnavesc de gripa in timp ce sunt insarcinate. Acesta este asadar un alt motiv datorita caruia, femeile insarcinate ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei.

Preveine potentialele probleme de sanatate pentru copil

A avea febra (un simptom comun al gripei) in timpul sarcinii a fost asociat cu defecte ale tubului neural (o categorie de defecte congenitale grave). Obtinerea gripei in timpul sarcinii poate contribui de asemenea, la sanse mai mari de a avea un copil nascut cu greutate mica la nastere sau un copil mic pentru varsta gestationala.

In timp ce vaccinul antigripal este sigur pentru persoanele insarcinate, deoarece contine un virus inactivat, forma de spray nazal a vaccinului antigripal nu este aprobata pentru utilizare in timpul sarcinii.

Efecte secundare

CDC urmareste efectele secundare si reactiile la vaccinul impotriva gripei si a constatat ca la toti oamenii, reactiile adverse sunt rare. Efectele secundare experimentate dupa vaccinul impotriva gripei in timpul sarcinii sunt de obicei usoare si ar trebui sa dispara dupa o zi sau doua.

Cele mai frecvente efecte secundare sunt similare cu simptomele de raceala si pot include: durere de cap, greata, febra, oboseala, dureri musculare sau durere la locul injectarii. Daca aveti un efect secundar frecvent dupa vaccinul antigripal care nu dispare dupa cateva zile, asigurati-va ca va adresati medicului dumneavoastra.

Concluzie

A  fi vaccinat impotriva gripei in timpul sarcinii este considerat un lucru sigur, eficient si cu risc scazut. Numeroase studii au dovedit siguranta vaccinului gripal anual pentru persoanele insarcinate si bebelusii lor nenascuti.

De fapt, cercetarile care au inclus peste doua milioane de gravide din intreaga lume au constatat ca vaccinul a redus riscul de a fi internata in spital pentru gripa cu o medie de 40%, indiferent de trimestrul in care o femeie insarcinata a primit vaccinul antigripal.